over 

niettezien.com

We leven in een wereld waar íeder mens uniek is. Miljarden mensen, maar niemand is hetzelfde. Ik vind dat een van de meest bijzondere dingen om te begrijpen. Als mens bezitten we een lichaam dat ons gegeven is. Of we het nu willen of niet, we hebben het er maar mee te doen. En dat is nou precies waar deze blogs over gaan. Een lichaam of uiterlijk wat gezond lijkt aan de buitenkant, kan van binnen nogal gehavend en ongezond zijn. Het uiterlijk kan een hoop verbloemen. 

Een gebroken been is makkelijk rekening mee te houden, want dat is te zien. Dan heb ik het natuurlijk even niet over het feit dat zulke dingen ook ontzettend rot kunnen zijn. Maar er zijn ook tientallen of misschien wel honderden ziektes die niet zomaar te zien zijn, maar wel het dagelijks leven van een persoon ontzettend kunnen belemmeren. En wat onder andere heel moeilijk is, is dát het juist niet te zien is en dat je er vaak nooit helemaal meer vanaf komt.

De behoefte aan deze blog is begonnen toen ik zelf voor de tweede keer ziek werd en er naast de Diabetes Type 1 ook Reumatoïde Artritis werd geconstateerd. Voor mij zakte op dat moment even de grond onder mijn voeten vandaan en ik vond het ontzettend lastig om hiermee te om te gaan.

Buiten dat ik het zelf heel lastig vond om te accepteren dat alles wat vanzelfsprekend leek qua bewegen, dat nu echt niet meer was, vond ik het ook heel lastig dat mensen in je dagelijkse omgeving geen flauw benul hadden van wat er in jouw lijf afspeelde. Je zag immers weinig tot niets aan de buitenkant.

Je klachten komen snel over als de ‘pijntjes die iedereen weleens heeft’. Want zeg nou eerlijk: we denken toch vaak als iemand wat vage klachten heeft “Jaaa, blabla, ik heb het ook weleens zwaar?”.

Inlevingsvermogen is een van de moeilijkste dingen die er is. En het ís soms ook ontzettend moeilijk te begrijpen omdat het niet zomaar in vijf minuten uit te leggen is. Daarom kwam ik op het idee om portretten te maken van mensen die midden in het leven staan, maar wel moeten dealen met een ziekte die je aan de buitenkant niet kunt zien. Een kijkje in hun leven: wat de ziekte inhoudt en hoe een dag eruit kan zien. Hoe ze erachter kwamen. Waar ze op moeten letten en dingen die wel gewoon heel fijn zijn.

 

Zodat mensen die eigenlijk niet zo goed weten wat ze zich erbij voor moeten stellen, zich op deze manier toch iets meer in kunnen leven in de situaties die je zelf niet voor het kiezen hebt.

contact: annemarijnvanwageningen@hotmail.com
Website designed by Studio Anne